Monday, 22 August 2011

KEDOWNAN MOOD :|

Assalamualaikum Warahmatullahi Taala Wabarakatuh :)

Hi readers ! Walaupun aku tau tade readers pun yg nk baca aku nk tulih gak..nie la diary aku..
Ko tau tak pe perasaan aku skang..hmmm..tak tau la pe yang bleh aku tafsirkan dari perasaan aku yang skang nie..mungkin suka..mungkin kecewa..mungkin nk nanges..oowhh tidak!! aku xnk menanges da..macam owg bodoh jek pulak kn dok nanges2 nie..Tp kn kalo nanges leh tenang kan hati yang x tenteram gitu..tol la kot..atleast bleh kurang kan cket pe yang ase terbeban sangat tuh an..

hari nie aku x ase nk nanges pun..cuma aku ase macam xbesh laaa lam certain2 thing yang de kene mengena lam idop aku..oFcoz la idop aku kn..xkn idop owg len pulak..pe yang ase x besh sgt tuh..ntah laa ase macam terkilan pun ade..ase saket ati pun ada..tp xde la tahap sampai nk membunoh..hoho

ko ase ape aku patot buat yeh?wat tatau leh tak ? Tp tade improvement la nnt..hmmm..susah mau kabo la..mood aye pun arinie 22/8 macam tade sgt..yelaa ari2 aku xsaba nk tunggu aye..tp arinie macam ase xnk aye la pulak kn..arggghhhh aku gerammmm laaa sebenarnye nieee..geram kt someone yg suka nk x nk layan aku.....aku benci dowhhhhhh!!!!!



BENCI GILERRRRR!!!

Monday, 15 August 2011

kesah Ramadhan :)

yang tukang suap nama JEM yang nk disuap pun nama JEM..
HR & Marketing Lecturer.....
masa berbuka terisi bersama mereka :)
peace yawww!

bila mereka giler lensa nampak kamera :)

xnmpak muka pun tp tangan tuh wajib kene ada..hoho

Lecturer aku ngah kusyuk makan tuh..lapau2..haha

Monday Entry : Ramadhan dan aku..

Dikala keseorangan ini mula la terasa kebosanan yang menggiler..kalo bulh smpai tahap gaban..gaban pun x sampai tahap cm aku nie punya busan.. nk makan xbuleh sbb bulan pose kan sekarang.. tepaksa aku bukak hencik belog aku yang da hampir berkulat nie.. da xde masa sgt nk update kn..hehari on9 pun still xsempat..yelah dok sebuk wat keje len..

berbalik pada bulan pose nie, x terlambat lg aku rase untuk wishing Selamat Berpuasa di Bulan Ramadhan Al-Mubarak kepada seluruh umat manusia yang beragama Islam.. bersama-sama la kita mengumpul amalan dan pahala pada bulan nie..anda rajen buat anda dapat.. insyaAllah anda adalah seorang yang berjaya dan cemerlang dari tahun-tahun sebelumnya.. @_@

sekarang da genap 15 minggu iaitu 2 minggu kita berpuasa..dan Alhamdulillah setakat 2 minggu nie aku masih diizinkan Allah untuk meneruskan ibadat puasa..moga2 sakit pompuan aku nnt dtg melawat lepas raya la ok..hoho..teringin sgt nk puasa penuh ntah bila la dapat kn..tp mustahil laaa kalo pompuan tuh dapat pose penuh..tuh la istimewa nya pompuan :)

Alhamdulillah jugak bulan Ramadhan nie aku dapat mengawal kemarahan aku jd zero..xde laaa pose aku batal ngn maki hamun aku jek ann..hehe..tahan diri anda jugak ok! 




p/s : mode raya semakin hampir..Masjid India da semaken sesak..huarrrghhh tolong saya tersepit..huhu ^_^

Wednesday, 27 July 2011

Manusia x guna..pe pun xgunaa..

weh manusia bengap ! ko ingat ko rapat ngan jantan tuh ko leh wat aku macam kuli ko.. 
sorry to say la bro.. 
ko x layak nk suh aku watpe n cakap pape kt aku laa .. 
ko de otak n ko pk sndiri cane nk settle kn keje ko.. 
ko ingt aku xtau ko tuh mukan jek pemalas tp BODO! 
wat keje konon padahal g melepak minom kopi.. 
xyah nk tunjuk ko banyak keje kt aku laaa.. 

aku hadapkan kang keje 2 aku kt sume br ko tau aku  nie x cukup tangan nk wat sume keje nie..
pk la de otak kalo xde tuh len laaa..
bleh jd kobau!

kata muka aku x cantek ??

de aku kesah pe ko nk cakap..
janji aku x melantak guna wet n kudrat ko tau x..

wet yg ko makan tuh ntah tentu halal haram nye..
nk belagak x kena tempat..
tuh BODOH namenyaaa




Tuesday, 26 July 2011

apabila bahagia sedang menggamit-gamit

Tak keterlaluan aku katakan bahawa kala nie aku amat berbahagia bersama si dia..




Terasa dihargai kembali...




incEk NB masheh kerana telah membahagiakan aku semulaaa..




dan telah membuatkan aku terbuai-buai dengan perasaan sendiri.





P/S : Abg ! hope pasnie kisah duka akan berakhir dan x kn berulang lg :)
ayg syg abg sowang jek ! ^_^!

Friday, 22 July 2011

Epy Anniversary Eiza!


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَ

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Hari nie 23/7/2011 anniversary aku yang ke 43 bulan.. dan aku x menerima pape pun msg or wishes dr dia..hmmm..sedeh pun ada..nape mesti macam nie..kenapa aku x dipedulikan..apa salah yang aku da buat..dia macam x kisah ! tuh yang paling tepat untuk aku huraikan.. dan aku adalah owang yang paling kecewa n sedeh atas perangai yang dia tunjukkan kt aku..

Dah la msg wishes pun xde kol jauh sekali..aku x pasti dengan perubahan dia sekarang.. aku rasa seolah-olah aku x wujud dalam idop dia..kenapa mesti aku sowang jek kene mulakan dulu n sume kena bermulaa dari aku...dia xde rasa nk pertahankan hubungan yang da menginjak masok ke thn ke-4 ke? rasa kaseh sayang da kurang tuk aku ke?kenapa aku tgk pasangan laen selama mane pun xpulak diabaikan..kenapa mesti aku???

Aku benci dengan keadaan sekarang..betol la kata owg dulu..thn2 pertama mmg rase kemanisan dalam perhubungan..tp sekarang macam da hambar..salah aku ke sume nie terjadii..dia macam da xde ati nk kembalikan saat-saat manis dalam hubungan yg aku rase dulu begitu indahh..mmg indah saat dulu..sesaat pun hp x penah beranggang walaupun x salu dapat jumpa..tp sekarang nk dapat msg dr dia 1 pun agak susah..tuh pun aku yang terpaksa mulakan dulu..kalo 1 hari tuh x msg smpai ke malam la nampak nya x msg silap2 berlarutan seminggu, sebulan, 2 bulann..aku letih ngn keadaan macam nie.. dia x rasa pape..xkisahh!

Kalo aku marah sekalipun dia xkn amik peduli..alasan bz keje! aku benci ngn alasan tuhh..jgn terlalu obses ngn keje kalo 1 hari nnt ko akan kehilangan sesuatu yang amat bermakna! jgn smpai perasaan syg tuh betuka jd hambar dan aku sendiri xtau pe nk kata..

Hmmmm...!! " Ya Allah kau hindarilah aku dr berperasaan begini..Jika dia jodoh aku maka kau dekatkan lah kami..jika dia ternyata bukan jodoh yang kau tetapkan untuk aku maka kau jauhkan dia dr ingatan, hati dan jiwa ku..sesungguhnya Jodoh, Rezeki, Ajal dan Maut adalah ketetapan dari Mu... Aminn!!"

____________________________________________________
Westlife - My Love


P/S : Dedicated dis song to someone specials i've ever had !
I love yu more n more till end my life :) kalo cara macam tuh boleh wat ko bahagia teruskan lahh..aku x nk halang perjalanan ko lagi da :)

Thursday, 21 July 2011

bibir tersenyum hati menangis ~

hi readers ! macam tajuk entry " bibir tersenyum hati menangis " macam tuh la keadaan aku sekarang :) x tau pe nk cakap juz nk kata aku sangat-sangat sedih ! sedih sbb x lagi dipedulikan.. x lagi dihiraukan.. sekali rase macam da mati tapi x mati lg.. macam da x wujud.. kenapa mesti buat aku macam nie ? pergghhh mmg terbaek laa!! terbaek sbb ko wat aku macam nie.. jd penunggu n tunggol mati :) mmg ko x penah pk macam mane perasaan aku kot.. aku sape?? bukan sesape lg kn.. letih ko salu wat aku macam nie.. hmmmpp (sigh =.=")

Sunday, 17 July 2011

Sunday entry | S.a.h.a.b.a.t Selamanya~

Entry aku kali ini adalah berkenaan sahabat.. pe makna sahabat tuh pada aku..sahabat yang sejati tuh berada ketika kita gembira dan sedih..yang sentiasa menerima kekurangan dan kelebihan dengan ati yang terbuka..tidak bermuka-muka..dan sentiasa menyokong pe pun keputusan yang kita buat..sahabat yang aku betol-betol anggap sejati ialah dia takkan sesekali menikam aku dari belakang..besar makna nya bagi aku maksud seorang sahabat sejati..dan aku amat menyayangi sahabat sejati ini..kasih tuh x perlu ditunjukkan asalkan kita tau bagaimana perasaan itu terhadap dia..sahabat sejati xperlu sampai 10 orang cukup la seorang..

lagu nie aku tujukan khas untuk sahabat sejati aku di luar sana yang sedang berbahagia :)
__________________________________________________________

PADI - SAHABAT SELAMANYA :)

Dua tiga kapal belayar di samudera
Ayuh sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama
Menikmati indahnya dunia
Kerna
Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia
Berakit-rakit kita ke hulu
Berenang-renang kita ke tepian
Kita berbeda
Untuk saling mengisi
Segala kekurangan kita menjadi
Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya
Selama-lamanya setia
Tiada bukit yang terlalu tinggi
Untuk kita daki bersama
Dan tak ada laut yang terlalu dalam
Untuk diselami
Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya
Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya
Selama-lamanya
Untuk selamanya setia
Setia setia

Friday, 15 July 2011

Friday nite Entry : mari memvacum Blog ^_^

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَ

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl
 Hi readers! aku ase aku hepi pulak arinie sbb dapat tolong BFF aku vacum blog dia..mula2 aku tuka background blog dia.. dia kate dia suka luv2.. so aku carik la wallpaper yang de tema luv. dapat la carik tp kale pink.. dia xsuka pulak kale pink.. kate nya dia xde la gurly sgt.. so aku tuka la balik..jumpa kale itam tp de pic luv la..tersuka pulak dia.. pandai kumen jek xnk wat kang tau la.. hehhehe..

Da siap aku kemaskan lg ngan edit font, border n kale yg sesuai la supaya nampak matching ngn background dia an.. wat kan shoutbox, edit itu ini hasil yang aku wat nampak cantek la jugak walaupun aku bukan nye teror sgt wat mende nie..kreatif jugak aku nie.. sendiri masok bakol sendiri angkat la kan..haha xde sape nk puji melaenkan diri sendiri jek.. ^_^

pastuh aku wat kn header dia pulak.. tp aku xde pun pic minah nie.. so aku cuwik la dr FB dia..haha..jumpa pun yang nampak sesuai n senang nk diedit.. edit punya edit besar la pulak size gambar nye..x dapat pulak nk save lam jpeg.. so aku wat la len tp guna pic yg sama gak.. last jd..cantek gak aku wat asenya..haha.. (puji diri sendiri lg)..kesudahannya aku balik dr opis dekat kol 8.. bayangkan aku dok sowang2 jek menggodek pc tuh.. da la owg sume da balik..seram jugak.. nk wat cane kn lappy aku da la wosak.. charger dia mahal nk mampos aku da usya da kt kedai..hishhhh!!!

pastuh aku save n aku balik lepas aku inform dia blog dia aku da cuci pakai breeze.. kalo nk tambah pape lg lenkali la ok..aku da xde lappy nk wat.. xtau bila lg dapat betolkan..huhu sian kn aku!


macam nie la hasil yg aku dapat..hahaha..buruk kn.. hehe saje suka2 xde keje sgt kt opis nie la yg jd..
klaaa peace ^_^

Tuesday, 12 July 2011

Wordless Wednesday ^_^


let's picture explain everything ! ^_^


Wednesday Entry : BFF

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَ

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Hi readers ! Epy wednesday muning.. Dah nak menginjak ke tengah hari dah nie.. Hope x de la terlambat nak wish gud muning kn.. hehe.. Macam bese aku skang de kt ofis.. Sementara xde keje nk buat nie aku belek2 la blog aku yang dah bersawang nie.. Semalam dah vacum pe yg patot so tuh yg jd muka baru.. Background pun baru.. Header lg la baru.. hahaha.. Asek yg lama jek busan owg tgk blog aku an.. Kena la bertukar wajah sekali sekala kn.. Jgn tuka boyfren suda la.. ^_^ NB jangan marah okeyh!

Arinie aku nk tulis entry aku pasal budak kepoh nie.. Name dia Sheril Amelia a.k.a Ceril ! Dia sangat baek hati.. Suka menolong kawan2 espeacially aku la.. Terbangga cket.. Konpom kalo dia baca idong dia kembang kempis jek.. hehe.. ceril jangan marah na.. tabiat dia nie agak pelik cket la.. dia x suka ikot owg.. senang kata mukan jenis suka meniru sesape la.. dari baju sampai la ke blog dia.. sume dia wat ikot cite rasa dia jek.. xpela da tuh dia punya habit an.. macam aku, aku pun x suka nk meniru owg.. tapi aku lebih suka wat research.. konon2 nk jadi ahli penyelidik la nie an.. cecita dedulu tp skang hampeh len yg harap len yang jd.. xkesah la asalkan dapat idop aman.. berbalik kepada si Ceril nie dia suka tanya aku samada aku sayang dia ke x.. macam buang tebiat pun ada.. opkos la aku sayang cume aku x suke tunjuk laa sayang aku kt owg.. kang kata aku gedik pulak..xsuke mak tau ! skang ko puas ati an.. cita2 lama kita timbus jek lam tanah..watpe nk korek2 lg an.. len la ko suka korek idong! hahhaha !!

tadi aku ade edit pic dia.. konon2 prihatin la tuh.. xde makna nye sbb aku xde keje nk buat td.. so aku merayap lam FB si ceril nie n cuwik satu pic.. so aku edit ler pic budak tuh.. haha..nnt aku publish pic yang aku edit td.. aku malas sgt nk edit tp busan menguasai diri.. nk watpe pun aku x tau kn.. hehehe gelak jahat! dun worry la aku x super impose pun pic ko ceril oi..hahha..isau sgt! bajet datin2 jek ..ko x popular ok! haahahaha.. jangan marah haaaaa..


hah ! nie la dia pic yang aku edit td.. simple jek kn.. xpela suka2 jek..hahaha.. de aku kesah ko suke ke xsuke ceril ! hahaha..kok dek den la hai.. malas da nk menaep lg nie..











kla ceril.. keep it up.. aku ase ko salu tanye aku soklan sama ada aku sayang ko ke x kn.. okeyh la aku sayang kawan2 yang sayang aku jek..sesape yg x berkenaan xmasok lam ini cerita ok..dun worry laa i'm always stand by ur side.. says my name then i'll come to yu.. cewahhh.. kalah NB tau! hehe


^_^ peace yar!

Friday, 24 June 2011

Funny Fidays !

Funny cats make us all laugh. Sometimes cats do the funniest things. I've seen funny cats fall and be clumsy, and funny cats sleeping in odd positions and being wild and funny. Funny cats are great feline pets.














Tuesday, 21 June 2011

!@#$%^&*() xguna punya manusia~!

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَ

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Hi readers ! Baru terase nk update blog aku yg da lama bersawang nie kot.. Da lama aku x update cite kn.. I'm sorry ! Bak kata Amir Lawak King.. Now aku kt ofis tgh la wat keje yang xbape nk dianggap keje.. Sesaje curik masa jab nk wat mende yg berfaedah sgt bg aku la.. Update ko la blog kesayangan aku nie.. Tuh pun nk tanya g.. Huh ! Walaupun kt ofis nie aku x manyak wat keje sangat tp atleast aku wat gak keje dr de yg salu anggap aku nie suka guyang kaki jek.. Palotak dia ! Xnmpak pe aku wat nie nk wat2 cite plak !

Okeyh ! Nie aku nk bercerita pasal perangai sowang manusia nie.. Kenapa manusia nie suka jaga tepi kaen owg.. Aku pun xde jawapan sbb selagi dia bergelar manusia mmg keje dia update tepi kaen owg jek la.. maybe duet salu kua masok ribu riban tuh yg da xde keje kot.. Kot2 la tepi ken slua sendiri tuh da tercarik siket konpom dia x seda sbb bz sgt dok mencarik2 bite hangat manusia len.. Haha.. Okeyh ! Back to topic..

Pe yg aku tau die nie depan aku mmg la pijak semut pun x mati tp belakang aku mulut serupa longkang kot punya la hancing ! Ish3.. Kenapa mesti dia mcm tuh.. Pe la salah aku yg ko dok kutuk2 maki2 dan cite keburukan aku kt sume owg.. Yang pasti aku x penah pun nk wat camtuh kt ko manusia ! Ko nie mmg betol2 musibat tau x..!! Kata kau ngn owg yang ko xsuka ko leh jek tendang2 sepak terajang kn.. Pe masalah ko yg sebenarnya manusia~! Ko nie xseda dek untong la der.. Aku nie punya la baek dok diam jek kt cnie de jek ko carik masalah ngn aku.. Kalo ko jujur ngn aku xpe nie x ko g cite hal aku kt sume kengkawan ko smpai dowang da xde ase respect kt aku lg da.. Manusia jenis apa ko nie bai.. Memang aku hangen laa..

Ko bercakap pasal Islam, ko paham ke pe makne Islam tuh yg sebenar ! Setakat cakap jek x guna kot kalo mukan lahir dari hati ko.. Aku dr jauh da lama kesiankan ko.. Xsangka pangai owg melayu skang mcm ko.. Tol2 la aku xsangka.. Ko nie macam da xleh diselamatkan lagi jek.. Yelah bila ngn owg len ko sebuk ckp pasal aku.. Depan aku lak ko sebuk bercerita hal owg len.. Jenis manusia pe ko ni aku xtau la.. Asal ko x mampos jek kn senang ! Xdela aku nk tgk muka ko tuh.. 

Ko cakap ikot sedap mulut ko jek.. Ko x pikir ke pe ati owg len kalo dengar ko cakap camtuh.. Ko maki owg ko pukimak kn owg..ko sundalkan owg ko ingt ape yg owg ase kalo ko ckp cmtuh depan muka dowang. Konpom la de ase len macam kn.. Ko xpenah ase ke owang tuh mungkin kecik ati ke, sedeh ke, terkilan ke.. Kenapa la ko x penah pikir pe yg ko nk cakap.. Bila aku cakap itu dan ini ko pantas ckp aku nie kurang aja.. Ko x kurang aja ke?? Cara2 ko tuh sopan ke?? Suci ke der! Haprak kot.. Mulut ko aku nk cakap la nie lagi busuk n hancing lebih dr kelimbahan tau x.. Seda la kekurangan diri sendiri sebelom dok menjaja hal peribadi owg len espeacially hal peribadi aku..

Kaji balik pe yg ko da buat. Macam mane owg nk ok ngn ko kalo suka wat taik kt owg len kn.. Aku xhadap duet ko laa.. Tp aku nk ko respect aku macam mane aku respect ko dulu..skang nie xde makne la kalo aku nk respect ko kot.. Nothing ! Ko nasehat aku jangan tesalah langkah.. Langkah pe yang aku silap sangat tuh.. ko kata aku fitnah ko.. padahal ko yg dok jaja cita2 aku kt sume kawan2 ko.. kawan2 ko pun sume xleh pakai.. tahap leh buang lam laut jek kowang sume nie.. mmg betol2 mendatangkan kemarahan tol ko nye pangai nie tau.. !!!

Hello manusia yang suka dok jaja cite aku ! Ko dengar la cnie ok.. Ko nie da la x hensem pangai pun xhensem! Ingat pompuan jek yg suke wat pangai cmnie.. Jantan macam ko pun ada.. Buwok laa seda2 la diri cket.. Before ko nk nasehat aku meh aku nk bg nasehat kt ko tuh.. Bia otak ko tuh kasi clear cket nie ngn sampah2 zaman jahiliyah yg penuh lam palotak ko.. Jangan nk aja aku ok! Aku tau pe yg aku buat janji aku x penah nk kaco idop owg.. Kalo ko nk ckp pasal solat aku nk tanye ko penah ke solat ???? Menanah tinge aku denga pe yg ko ceramah ase nye x masok satu pe pun kot.. Owg cam ko nie x sesuai kot nk jadi abg aku.. Naseb la takdir x putus kn ko nie adek beradek kandung aku.. Kalo x da lama aku bunoh ko idop2..Sbb ko mmg xlayak nk dianggap abg.. Aku pun x penah anggap ko macam abang aku laaa jantan bodo ! Jijik sbb aku xde petalian darah ngn ko langsung n kalo betol la ko anggap aku macam adek asal la ko bodo sangat wat cenggini !! @#$%^&*()

Seb bek aku x pose ariie.. kalo x sesia jek pahala pose aku ilang..

Sunday, 17 April 2011

Wanita Pada Lelaki...


بِسْـــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

السلام عليکم 

Apa yang kowang (LELAKI) suka & xsuka pada kami (WANITA).... Jum tengok !!

Lelaki suka:
1. Wanita yang bersikap kelakar
2. Berbudi pekerti
3. Murah hati
4. Senyuman manja
5. Tahu memasak
6. Pandai dalam menggayakan pakaian
7. Penampilan yang menarik dan sesuai dengan citarasanya
8. Tidak mudah naik angin
9. Seorang wanita yang sanggup meminjamkan keretanya kepada lelaki bila kereta lelaki tersebut rosak
10. Tidak terlalu seksi dalam berpakaian
11. “Ok..tadi awak belanja makan, biarlah saya bayarkan tiket wayang.”
12. Wanita yang dapat menjalinkan perhubungan rapat dengan ibunya
13. Wanita yang berwawasan/bercita-cita tinggi
14. Wanita yang mempunyai keyakinan diri yang tinggi
15. Wanita yang tahu menjaga maruah diri
16. Wanita yang cekal serta tidak mudah mengalah dalam situasi tertekan
17. Sentiasa berada di sisi tidak kira masa susah atau senang
18. Yang tidak suka berleter
19. Tidak kisah dengan cara apa pun untuk mendapatkan makanan kegemaran lelaki
20. Sediakan secawan teh/kopi tanpa disuruh
21. Wanita yang mengambil berat tentang lelaki
Lelaki tidak suka:
1. Wanita yang suka mengumpat
2. Sombong dan bongkak tak tentu pasal
3. Menunjukkan sikap yang terlalu memiliki
4. Merokok
5. Wanita yang melayan lelaki seperti alas kaki
6. Wanita yang suka menunjuk-nunjuk untuk mendapat perhatian
7. Tak boleh ke awak buat sesuatu dengan betul
8. Jangan awak nak ajar saya apa yang betul, apa yang tidak..
9. Wanita yang bersikap hipokrit
10. Terlalu ingin mengetahui hal peribadi lelaki
11. Sukar buat keputusan terutama hal berkenaan hubungan serius dengan si lelaki
12. Kurang sifat kasih sayang walaupun terhadap binatang
13. Pakaian wanita berselerak di biliknya
14. Tidak bertanggungjawab langsung
15. Wanita yang terlalu suka bersosial sehingga tiada batasan lagi dalam pergaulannya
16. Kuat berleter walaupun dalam hal yang remeh
17. Boros berbelanja
18. Tidak tahu/malas memasak
19. Sikap manja yang terlalu menyakitkan hati
20. Queen control hinggakan nak buang air pun perlu minta izinnya.
So, amacam de x ciri-ciri nie pada kowang khususnya kaum aku... Jeng3x!!!!

Saturday, 16 April 2011

BALASAN MENDERHAKAI IBU

" Hairan saya melihat beberapa orang kampung berkumpul di kedai pada tengah hari itu. 1 September 1994. Serius mereka berbual hingga dahi berkerut-kerut. Lepas seorang bercerita yang lain menggeleng-gelengka n kepala.

Pasti ada sesuatu yang 'besar' sedang mereka bincangkan, kata saya di dalam hati. Setelah enjin motosikal dimatikan, saya berjalan ke arah mereka.

" Bincang apa tu? Serius aku tengok," saya menyapa.
" Haaa...Din, kau tak pergi tengok budak perempuan tak boleh keluar dari kubur emak dia? " kata Jaimi, kawan saya.
" Budak perempuan? Tak boleh keluar dari kubur? Aku tak faham bah," jawab saya. Memang saya tak faham kerana lain benar apa yang mereka katakan itu.

" Macam ni," kata Jaimi, lalu menyambung, " di kubur kat kampung Batu 10 tu, ada seorang budak perempuan tolong kebumikan emak dia, tapi lepas itu dia pula yang tak boleh keluar dari kubur tu. Sekarang ni orang tengah nak keluarkan dia... tapi belum boleh lagi ".

" Kenapa jadi macam tu? " saya bertanya supaya Jaimi bercerita lebih mendalam. Patutlah serius sangat mereka berbual..

Jaimi memulakan ceritanya. Kata beliau, memandangkan semalam adalah hari kelepasan semperna Hari Kebangsaan, budak perempuan berumur belasan tahun itu meminta wang daripada ibunya untuk keluar bersama kawan-kawan ke Bandar Sandakan. Bagaimana pun, ibunya yang sudah berusia dan sakit pula enggan memberikannya wang.

" Bukannya banyak, RM 20 aja mak! " gadis itu membentak.
" Mana emak ada duit. Mintak dengan bapa kamu," jawab ibunya perlahan. Sambil itu dia mengurut kakinya yang sengal. Sudah bertahun-tahun dia mengidap darah tinggi,lemah jantung dan kencing manis.

" Maaak... kawan-kawan semuanya keluar. Saya pun nak jalan jugak," kata gadis itu.
" Yalah, mak tau... tapi mak tak ada duit," balas ibunya.
" RM 20 aja! " si gadis berkata.
" Tak ada," jawab ibunya.
" Emak memang kedekut! " si gadis mula mengeluarkan kata-kata keras.

" Bukan macam tu ta..." belum pun habis ibunya menerangkan, gadis tersebut menyanggah, katanya,
" Ahhh...sudahlah emak! Saya tak mau dengar! "
" Kalau emak ada du... " ibunya menyambung , tapi belum pun habis kata-katanya, si gadis memintas lagi, katanya ;
" kalau abang, boleh, tapi kalau saya minta duit, mesti tak ada! "

Serentak dengan itu, gadis tersebut menyepak ibunya dan menolaknya ke pintu. Si ibu jatuh ke lantai.
" Saida.. Sai.. dddaaa.." katanya perlahan sambil mengurut dada. Wajahnya berkerut menahan sakit.

Gadis tersebut tidak menghiraukan ibunya yang terkulai di lantai. Dia sebaliknya masuk ke bilik dan berkurung tanda protes. Di dalam bilik, dibalingnya bantal dan selimut ke dinding. Dan sementara di luar, suasana sunyi sepi.

Hampir sejam kemudian, barulah gadis tersebut keluar. Alangkah terkejutnya dia kerana ibunya tidak bergerak lagi. Bila dipegang ke pergelangan tangan dan bawah leher, tidak ada lagi nadi berdenyut.

Si gadis panik. Dia meraung dan menangis memanggil ibunya, tapi tidak bersahut. Meraung si gadis melihat mayat ibunya itu. Melalui jiran-jiran, kematian wanita itu diberitahu kepada bapa gadis yang bekerja di luar.

Jaimi menyambung ceritanya; " Mak cik tu dibawa ke kubur pukul 12.30 tadi. Pada mulanya tak ada apa-apa yang pelik, tapi bila mayatnya nak dimasukkan ke dalam kubur, ia jadi berat sampai dekat 10 orang pun tak terdaya nak masukkannya ke dalam kubur. Suaminya sendiri pun tak dapat bantu."

" Tapi bila budak perempuan tu tolong, mayat ibunya serta-merta jadi ringan. Dia seorang pun boleh angkat dan letak mayat ibunya di tepi kubur."

Kemudian gadis berkenaan masuk ke dalam kubur untuk menyambut jenazah ibunya. Sekali lagi beramai-ramai penduduk kampung mengangkat mayat tersebut dan menyerahkannya kepada gadis berkenaan.

Tanpa bersusah payah, gadis itu memasukkan mayat ibunya ke dalam lahad. Namun apabila dia hendak memanjat keluar dari kubur tersebut, tiba-tiba kakinya tidak boleh diangkat. Ia seperti dipaku ke tanah. Si gadis mula cemas.

" Kenapa ni ayah? " kata si gadis. Wajahnya serta-merta pucat lesi.
" Apa pasal," Si ayah bertanya.
" Kaki Saida ni.. tak boleh angkat! " balas si gadis yang kian cemas.

Orang ramai yang berada di sekeliling kubur mula riuh. Seorang demi seorang menjenguk untuk melihat apa yang sedang berlaku.

" Ayah, tarik tangan saya ni. Kaki saya terlekat.... ... tak boleh nak naik," gadis tersebut menghulurkan tangan ke arah bapanya.

Si bapa menarik tangan anaknya itu, tetapi gagal. Kaki gadis tersebut melekat kuat ke tanah. Beberapa orang lagi dipanggil untuk menariknya keluar, juga tidak berhasil.

" Ayah...kenapa ni??!! Tolonglah Saida, ayah.." si gadis menangis memandang ayah dan adik-beradiknya yang bertinggung di pinggir kubur.

Semakin ramai orang berpusu ke pinggir kubur. Mereka cuba menariknya beramai-ramai namun sudah ketentuan Allah, kaki si gadis tetap terpasak di tanah. Tangisannya bertambah kuat.

" Tolong saya ayah, tolong saya.......kenapa jadi macam ni ayah? " kata si gadis sambil meratap.
" Itulah, kamu yang buat emak sampai dia meninggal. Sekarang, ayah pun tak tau nak buat macam mana," jawab si ayah selepas gagal mengeluarkan anaknya itu.

Dia menarik lagi tangan gadis yang berada di dalam kubur tapi tidak berganjak walau seinci pun. Kakinya tetap terpahat ke tanah.

" Emak...ampunkan Saida emak, ampunkan Saida..." gadis itu menangis. Sambil itu dipeluk dan dicium jenazah kiblat. Air matanya sudah tidak boleh diempang lagi.
" Maafkan Saida emak, maafkan , Saida bersalah, Saida menyesal... Saida menyesal.... .. Ampunkan Saida emak," dia menangis lagi sambil memeluk jenazah ibunya yang telah kaku.

Kemudian gadis itu menghulurkan lagi tangannya supaya boleh di tarik keluar. Beramai-ramai orang cuba mengeluarkannya namun kecewa. Apabila terlalu lama mencuba tetapi gagal, imam membuat keputusan bahawa kubur tersebut perlu dikambus.

" Kita kambus sedikit saja, sampai mayat ibunya tak dapat dilihat lagi. Kita tak boleh biarkan mayatnya macam tu aja... kalau hujan macam mana? " kata imam kepada bapa gadis berkenaan.

" Habis anak saya ?" tanya si bapa.
" Kita akan terus cuba tarik dia keluar. Kita buat dua-dua sekali, mayat isteri awak disempurnakan, anak awak kita selamatkan," balas imam.

Lelaki berkenaan bersetuju. Lalu seperti yang diputuskan, upacara pengebumian terpaksa diteruskan sehingga selesai, termasuk talkinnya. Bagaimana pun kubur dikambus separas lutut gadis saja, cukup untuk menimbus keseluruhan jenazah ibunya.

Yang menyedihkan, ketika itu si gadis masih di dalam kubur. Bila talkin dibaca, dia menangis dan meraung kesedihan. Sambil itu dia meminta ampun kepada ibunya dengan linangan air mata. Selesai upacara itu, orang ramai berusaha lagi menariknya keluar. Tapi tidak berhasil.

" Bila dah lama sangat, aku balik kejap untuk makan. Dah lapar sangat. Lepas itulah aku singgah ke kedai ni. Lepas ni aku nak ke kubur lagi. Nak tengok apa yang terjadi," kata Jaimi.

" Aku pun nak pergilah," kata saya. Lalu kami semua menunggang motosikal masing-masing menuju ke kubur.

Kami lihat orang ramai sudah berpusu-pusu di sana . Beberapa buah kereta polis juga kelihatan di situ. Saya terus berjalan pantas menuju kubur yang dimaksudkan dan berusaha menyusup ke celah-celah orang ramai yang sedang bersesak-sesak.

Setelah penat berusaha, akhirnya saya berjaya sampai kebarisan paling hadapan. Malangnya saya tidak dapat melihat gadis tersebut kerana di depan kami telah dibuat kepungan tali. Kubur itu pula beberapa puluh meter daripada kami dan terlindung oleh kubur serta pokok-pokok rimbun. Di dalam
kepungan itu, anggota-anggota polis berkawal dengan senjata
masing-masing.

Nasib saya memang baik hari itu. Dua tiga orang daripada polis berkenaan adalah kenalan saya.

" Pssstt...Raie. ...Raie..Psstt, " saya memanggil, Raie yang perasan saya memanggilnya mengangkat tangan.
" Boleh aku tengok budak tu? " saya bertanya sebaik saja diadatang ke arah saya.

" Mana boleh. Keluarga dia aja yang boleh," jawabnya perlahan-lahan seperti berbisik. Sambil itu dia menjeling ke kiri dan kanan, khuatir ada orang yang tahu.
" Sekejap aja. Bolehlah..." saya memujuk.....

Alhamdulillah, setelah puas dipujuk dia mengalah. Tanpa berlengah, saya menyusup perlahan-lahan dan berjalan beriringan dengan Raie, seolah-olah tidak melakukan apa-apa kesalahan. Namun demikian dada saya berdebar kencang. Pertama, risau & takut dihalau keluar. Kedua, tidak sabar
hendak melihat apa yang sedang berlaku kepada gadis berkenaan.

Selepas meredah kubur-kubur yang bertebaran, akhirnya saya sampai ke pusara yang dimaksudkan. Di pinggir kubur itu berdiri dua tiga orang polis memerhatikan kedatangan saya.

Raie mendekati mereka dan berbisik-bisik. Mungkin dia merayu supaya saya tidak dihalau. Alhamdulillah, saya lihat seorang polis yang berpangkat mengangguk-angguk. Raie terus memanggil saya lalu memuncungkan bibirnya ke arah sebuah kubur.

Bila dijenguk kedalam, dada saya serta-merta terasa sebak. Saya lihat gadis berkenaan sedang duduk di atas tanah kubur sambil menangis teresak-esak. Sebentar kemudian dia memegang tanah berhampiran lahad dan merintih;
"Emak... ampunkanlah Saida, Saida sedar, saida derhaka pada emak, Saida menyesal, Saida menyesal.... .."

Selepas mengesat air jernih yang terus berjejeran daripada mata yang bengkak, gadis tersebut menangis lagi memohon keampunan daripada arwah ibunya. " Emak...lepaskanlah kaki saya ni. Ampunkan saya, lepaskan saya,"
Ditarik-tariknya kaki yang melekat di tanah namun tidak berhasil juga.

Saya lihat bapa dan adik-beradiknya menangis, di pinggir kubur. Nyata mereka sendiri tidak tahu apa lagi yang hendak dibuat untuk menyelamatkan gadis berkenaan.

" Sudahlah tu Saida...makanlah sikit nak ," rayu bapanya sambil menghulurkan sepinggan nasi juga segelas air. Si gadis tersebut langsung tidak mengendahkan. Malah memandang ke atas pun tidak. Dia sebaliknya terus meratap meminta ampun daripada arwah ibunya.

Hampir menitis air mata saya melihat Saida. Tidak saya sangka, cerita datuk dan nenek tentang anak derhaka kini berlaku di depan mata.

Begitu besar kekuasaan Allah. Memang betullah kata para alim ulama, dosa menderhakai ibu bapa akan di balas 'tunai'.

Malangnya saya tidak dapat lama di sana . *****a 10 - 15 minit saja kerana Raie memberitahu, pegawainya mahu saya berbuat demikian. Mahu tidak mahu, terpaksalah saya meninggalkan kubur tersebut. Sambil berjalan kedengaran lagi Saida menangis dan meratap " Ampunkan saya emak,
ampunkan saya, Ya Allah, lepaskanlah kakiku ini, aku bertaubat, aku insaf..."

Lantas saya menoleh buat kali terakhir. Saya lihat bapa Saida dan adik beradiknya sedang menarik tangan gadis itu untuk dibawa keluar, tapi seperti tadi, tidak berhasil. Saya lihat seorang polis mengesatkan air matanya.

Semakin lama semakin ramai orang berhimpun mengelilingi perkuburan itu. Beberapa kereta polis datang dan anggotanya berkawal di dalam kepungan lengkap dengan senjata masing-masing. Wartawan dan jurugambar berkerumun datang untuk membuat liputan tetapi tidak dibenarkan.

Mereka merayu bermacam-macam cara, namun demi kebaikan keluarga gadis, permintaan itu terpaksa ditolak.

Matahari kian terbenam, akhirnya tenggelam dan malam merangkak tiba. Saida masih begitu. Kaki terlekat di dalam kubur ibunya sementara dia tidak henti-henti meratap meminta keampunan. Saya pulang ke rumah dan malam itu tidak dapat melelapkan mata. Suara tangisannya terngiang-ngiang di telinga saya.

Saya diberitahu, sejak siang, tidak ada secebis makanan mahupun minuman masuk ke tekaknya. Seleranya sudah mati. Bapa dan adik beradiknya masih tetap di sisi kubur membaca al-Quran, Yassin dan berdoa. Namun telah disebutkan Allah, menderhaka terhadap ibu bapa adalah dosa yang sangat besar. Saida tetap tidak dapat dikeluarkan.

Embun mula menitis. Saida kesejukan pula. Dengan selimut yang diberi oleh bapanya dia berkelubung. Namun dia tidak dapat tidur. Saida menangis dan merayu kepada Allah supaya mengampunkan dosanya.

Begitulah yang berlaku keesokannya. Orang ramai pula tidak susut mengerumuni perkuburan itu. Walaupun tidak dapat melihat gadis berkenaan tapi mereka puas jika dapat bersesak-sesak dan mendengar orang-orang bercerita.

Setelah empat atau lima hari terperangkap, akhirnya Saida meninggal dunia. Mungkin kerana terlalu lemah dan tidak tahan di bakar kepanasan matahari pada waktu siang dan kesejukan di malam hari. Mungkin juga kerana tidak makan dan minum. Atau mungkin juga kerana terlalu sedih sangat dengan apa yang dilakukannya.

Allah Maha Agung...sebaik Saida menghembuskan nafas terakhir, barulah tubuhnya dapat di keluarkan. Mayat gadis itu kemudian disempurnakan seperti mayat-mayat lain.

Kuburnya kini di penuhi lalang. Di bawah redup daun kelapa yang melambai-lambai, tiada siapa tahu di situ bersemadi seorang gadis yang derhaka.

WaALLAHu'alam. .




Friday, 15 April 2011

pagi yang sEjok..

بِسْـــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

السلام عليکم

hi readers ! pagi sabtu yang memang blues.. sejok sampai buat aku xjadi nak bangun.. lena sampai tengah hari.. pe la nk jadi ngn aku nie kan.. anak dara pe ntah.. hehehe.. alaa! bukan salu pun.. time-time cuti nie jek la leh cover balik sume tdo aku yang kurang tuh.. hehe.. so jangan la marah sangat kan.. mak ayah aku pun tau pangai burok aku yang satu nie.. so dowang pun da x heran! ^_^ thanx mak ayah coz memahami my habit di hujung minggu ;)
nk kua pun malas sebab xde duett.. duet kalo xde pape pun xjad..huhu.. so arinie aku duk umah jek la jadi anak yang solehah.. kemas umah, basoh baju, on9 da itu mmg rutin wajib aku..hehe.. nk tgk tb maklum laa umah bujang mane de tb kn.. nk beli x mampu pulak.. nampak gaya nnt pas kawen la baru merasa tgk tb sndiri kot ;) salu ari sabtu nie kalo kt umah kampung aku salu layan cite industan.. lama pulak x tengok cite industan kan.. jiwang karat tol.. ala mukan nk tgk sangat pun cume certain-certain pilem jek aku layan.. itupun kalo actor n actress bollywud yang aku suke.. ^_^ pape jek la janji x kaco owg kn.. 


hah nie la pilem bolywud pebret aku.. yang aku suka sangat sampai tgk 4-5 kali pun xde hal la.. xbowing sebab cita nie besh giler kot ! kla aku nk abeskan jemput-jemput tepung yang aku wat td.. time ujan-ujan nie besh wo makan lagi-lagi kalo de kopi O.. kalo kat umah kampung meriah la aku.. mak de tolong wat kn kalo kt cnie sume nye sndiri.. xpelaa.. independant kot ;) hehe masheh mak! muaaaahhhhh kt mak! roger n out ! calo bete ^_^ peace

Thursday, 14 April 2011

kawEn pakSa!

بِسْـــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

السلام عليکم

Muning readers ! Hari nie aku memulakan pagi aku yang sangat mengantok ! Nak mangun pagi td pun makin liat.. malam td tdo lambat kot kul 1.. hehe.. sebab pe tdo lambat kan aku de janji nk jumpa marka kan.. kowang lupa ke? hahaha.. yang xbesh nye aku asek kene bahan jek ngn dia.. huhu.. jahat tau.. dia nk lepas tension ler tuh ! xpe-xpela.. tau dia ngah tension br pas kene saman.. RM 3000 melayang 1 ari jek.. ishhh ishh ishhh.. sian sgt dia.. huhu.. sian cayang aku! xpela xde rezeki kot ;)

pastuh aku balik umah.. siap2 mandi sume aku pun tdo.. bila bangun-bangun tgk da pagi.. adehhh pesal la kejab sangat pagi nie..aku xcukup tdoooo.. mau tdo lagi! huhu.. nak mangun punye la liat sebab mimpi beshh kot.. ingat-ingat balik mimpi tuh aku leh tegelak sowang-sowang.. aku mimpi bapak aku paksa aku kawen ngn " mYsaYang" dengan xde persediaan apa-apa..xbagitahu aku pape pun..aleh2 lam mimpi tuh aku kene paksa.. reaksi aku wat muka blur jek bila dengar ayah aku cakap pi siap-siap pengantin laki da sampai ! hahaha.. so funny bila fikir-fikir balik..

tapi besh la mimpi tuh mukan senang nak suh bapak aku paksa-paksa kawen nie..hikhikhik.. heharap bapak aku leh singgah lagi lam mimpi aku sponsor kawen aku lak an.. hahaha..




Unhappy!

بِسْـــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

السلام عليکم


pe yang patot aku rasa skang.. suka.. marah ..benci.. menanges.. gelak or pendam pasaan ! siyes aku memang sedeh giler skang.. Ya Allah tenang kan la ati aku dan usir la perasaan ini pergi.. jauh dari hati ini..

camnie la perasaan yang aku rase skang..

Ya Allah lenyapkan la perasaan ini jauh-jauh dari ku..

sungguh aku rase ingin menanges ! :(